We wrześniu powitaliśmy Jesień i będąc dziś na targu kiedy zobaczyłam dynię i renetę nabrałam ochoty na Jesienne pierogi.
na ciasto:
50 dag mąki
250 ml bardzo gorącej wody
szczypta soli
z mąki wody i soli zagniatam jędrne i delikatne ciasto.
Farsz:
Dynia
Jabłka
cynamon, imbir
Dynię i jabłka obieram ścieram na tarce o dużych oczkach, daję do garnka posypałam przyprawą i chwilę dusiłam. Kiedy owoce są miękkie wyłączam i chwilę studzę farsz. W między czasie wałkuję ciasto i wycinam koła szklanką. Na koła układam farsz i zlepiam. Gotuję w lekko osolonej wodzie.
Pierogi polewam śmietaną z przyprawa + u mnie kolorowy cukier
Ja do farszu dodałam przyprawę do Kawy i herbaty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz