sobota, 11 października 2014

Jesienne pierogi

We wrześniu powitaliśmy Jesień i będąc dziś na targu kiedy zobaczyłam dynię i renetę nabrałam ochoty na Jesienne pierogi.



na ciasto:

50 dag mąki
250 ml bardzo gorącej wody
szczypta soli

z mąki wody i soli zagniatam jędrne i delikatne ciasto.


Farsz:

Dynia
Jabłka
cynamon, imbir

Dynię i jabłka obieram ścieram na tarce o dużych oczkach, daję do garnka posypałam przyprawą i chwilę dusiłam. Kiedy owoce są miękkie wyłączam i chwilę studzę farsz. W między czasie wałkuję ciasto i wycinam koła szklanką. Na koła układam farsz i zlepiam. Gotuję w lekko osolonej wodzie.

Pierogi polewam śmietaną z przyprawa + u mnie kolorowy cukier

Ja do farszu dodałam przyprawę do Kawy i herbaty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz