Zrobiłam to danie na noc sylwestrową i jak dotąd średnio przepadałam za papryką faszerowaną tak ta podbiła serce moje
Składniki:
- 3 papryki
- fasola czerwona
- cebula
- cebula czerwona
- mięso mielone 0,5 kg
- 1 - 1,5 szkl ryżu
- bulion (dowolny)
- przecier pomidorowy
- papryka słodka
- papryka ostra
- kurkuma
- sól
- pieprz
- oliwa
- 3 papryki
- fasola czerwona
- cebula
- cebula czerwona
- mięso mielone 0,5 kg
- 1 - 1,5 szkl ryżu
- bulion (dowolny)
- przecier pomidorowy
- papryka słodka
- papryka ostra
- kurkuma
- sól
- pieprz
- oliwa
- ser żółty
Wykonanie:
Papryki przekrawamy na pół po długości. Oczyszczamy i układamy w posmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu.
Przyrządzamy ryż. Czerwoną cebule podsmażamy przez ok 5 minut w garnku, następnie dodajemy ryż (chwilę smażymy) i zalewamy bulionem (2 - 2,5 szkl). Dodajemy szczyptę kurkumy i łyżeczkę przecieru. Przykrywamy, gotujemy do czasu aż ryż wchłonie cały płyn.
Na większej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule, następnie dorzucamy mięso mielone. Gdy ryż będzie gotowy dodajemy go na naszą patelnie z mięsem i mieszamy całość. Dokładamy czerwoną fasolę, kukurydzę, paprykę słodką, ostrą, pieprz i sól. Warto doprawić farsz dosyć intensywnie do smaku.
Wypełniamy wnętrza naszych papryk przygotowanym farszem, podlewamy niewielką ilością bulionu i pieczemy je w rozgrzanym do 180 st. piekarniku przez 20 - 30 minut. Na ok. 4-5 minut przed końcem posypujemy tartym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz