Składniki:
- jaja kurze całe 6 szt.
- mąka pszenna Lubella 1 szklanka
- cukier 0.75 szklanka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- kakao 3 łyżka
- landrynki miętowe 100 g
- Śnieżka 2 szt.
- żelatyna 1 szt.
- Biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, a na końcu kakao.
- Lekko wymieszać, wylać do wysmarowanej margaryną lub masłem formy i piec w lekko nagrzanym piekarniku ok. 35 minut.
- Masa: landrynki rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody.
- Żelatynę (małą) również rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i wystudzić.
- śnieżki ubić z mlekiem według przepisu na opakowaniu.
- Rozpuszczone landrynki wymieszać z żelatyną i dodać do ubitych śnieżek. Lekko wymieszać.
- Ciasto przekroić na dwa krążki, przełożyć masą.
- Na wierzchu również posmarować masą i posypać kolorowymi wiórkami (niebieskimi, czerwonymi lub żółtymi).
- Chłodzić ok. 4 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz