niedziela, 15 marca 2015

Ciasto miętowe inaczej

Przedstawiam Wam ciasto miętowe inaczej


Składniki:


  • jaja kurze całe 6 szt.
  • mąka pszenna Lubella 1 szklanka
  • cukier 0.75 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 3 łyżka
  • landrynki miętowe 100 g
  • Śnieżka 2 szt.
  • żelatyna 1 szt.



  1. Biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, a na końcu kakao.
  2. Lekko wymieszać, wylać do wysmarowanej margaryną lub masłem formy i piec w lekko nagrzanym piekarniku ok. 35 minut.
  3. Masa: landrynki rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody.
  4. Żelatynę (małą) również rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i wystudzić.
  5. śnieżki ubić z mlekiem według przepisu na opakowaniu.
  6. Rozpuszczone landrynki wymieszać z żelatyną i dodać do ubitych śnieżek. Lekko wymieszać.
  7. Ciasto przekroić na dwa krążki, przełożyć masą.
  8. Na wierzchu również posmarować masą i posypać kolorowymi wiórkami (niebieskimi, czerwonymi lub żółtymi).
  9. Chłodzić ok. 4 godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz