sobota, 1 listopada 2014

Lasagne

Syta włoska zapiekanka z makaronu u mięsa mielonego




LASAGNE SKŁADNIKI:

makaron do lasagne (prostokątne płaty) – nie trzeba go podgotowywać – dojdzie w piekarniku
ser mozzarella (żółty) lub parmezan, polecam mozzarellę – dzięki niej lasagne jest wilgotna
Sos bolognese: 
700 gramów mielonej wołowiny (opcjonalnie wieprzowiny)
1 średnia cebula
2 puszki pomidorów
2 ząbki czosnku
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
odrobina cukru
sól, pieprz, bazylia, oregano
opcjonalnie pół szklanki wina czerwonego
Sos beszamelowy:
4 łyżki masła
3 łyżki mąki
szklanka mleka
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

LASAGNE PRZEPIS PRZYGOTOWANIE:

Podsmażyć cebulę i odrobinę czosnku, dodać mięso mielone i rozdrabniać łyżką podczas smażenia. Gdy mięso lekko się podsmaży, dodać wina i powoli dusić, następnie dodać 2 puszki pomidorów i powoli gotować około 20 minut. Doprawić koncentratem pomidorowym, ziołami, cukrem, solą i pieprzem. Jeśli lubicie pikantne dania warto dodać trochę chili. Sos nie powinien być zbyt gęsty – makaron wchłonie dużą ilość sosu.
Sos beszamelowy: do rozpuszczonego masła dodać mąkę, wymieszać dokładnie i chwilę podsmażyć, następnie dodawać stopniowo mleko – ciągle mieszając – sos powinien mieć lekko zawiesistą konsystencję.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, rozłożyć pierwszą warstwę makaronowych płatów – nie należy ich podgotowywać. Następnie rozsmarować warstwę sosu bolognese, oprószyć serem i przełożyć beszamelem – i kolejna warstwa makaronu, sosów i sera. Lasagne wieńczymy warstwą makaronu, beszamelu i obfitą garścią sera.
Piec w 180 stopniach około 30 minut (ja piekę zapiekankę pod przykryciem, dzięki temu jest wilgotna i doskonale upieczona).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz