SKRZYDEŁKA NA RYŻU - składniki:
- 1 kg skrzydełek
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki ryżu
- 3 cebule
- Przyprawy: po dwie łyżeczki:
- tymianku
- bazylii
- oregano
- słodkiej papryki
- oraz sól i pieprz do smaku
- Sos: ząbek czosnku
- 6 szklanek wody
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki vegety
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 kostka masła
- 2 łyżeczki cukru
- 6 łyżeczek ketchupu
sposób przygotowania: 1. Skrzydełka myjemy i osuszamy. Przyprawy wsypujemy do miski (czosnek miażdżymy w prasce), wlewamy 5 łyżek oleju i mieszamy. Skrzydełka smarujemy marynatą (przyprawy w misce z olejem) i zostawiamy w misce, przykrywamy folią. Odstawiamy na 2 godziny. 2. Surowy ryż wsypujemy na blachę, na wierzch wykładamy pokrojone w plastry cebule, a następnie na to układamy skrzydełka. 3. Przygotowujemy sos: masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dokładnie mieszamy z posiekanym czosnkiem, vegetą, pieprzem, papryką, cukrem i ketchupem (w takiej kolejności), wlewamy wodę do przygotowanego sosu i chwilę gotujemy. 4. Skrzydełka zalewamy sosem. Blachę wkładamy do gorącego piekarnika (ok. 200oC)i pieczemy 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz