niedziela, 19 października 2014

Canelloni z miesem mielonym z sosem beszamelowo pomidorowym




oto danie na obiad  bądź na kolację






Canelloni

Składniki:
200 g makaronu cannelloni 
0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
1 cebula
3 świeże pomidory 
2 ząbki czosnku 
20 g masła
1 łyżka oliwy do smażenia

Sos pomidorowy:

Puszka krojonych pomidorów 
sól, pieprz, oregano, czosnek 


sos beszamelowy:
300 ml mleka 
20 g mąki 
20 g masła
50 g parmezanu (lub grana padano)
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej


Z podanych składników przygotować sos beszamelowy, według przepisu, na koniec dodając starty na drobnej tarce ser. 
Sos pomidorowy szykuję następujaco do garnka przelewam pomidory z puszki dodaje wymienione przyprawy blęduję wylewam na dno naczynia.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić cebulę, zeszklić. 
Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki, świeże w drobną kostkę. Dodać do cebuli. Podsmażyć przez chwilę i dodać mięso. Wymieszać. Smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor (tak aby nie było surowe). 
W trakcie smażenia dodać drobno posiekany (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek. Na koniec dodać masło, doprawić solą i pieprzem. 
Makaron nadziać mięsem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem beszamelowym.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180oC (dolna grzałka + termoobieg)  przez 45 minut (przed wyciągnięciem sprawdzić widelcem czy makaron jest miękki, jeżeli nie- wydłużyć czas pieczenia).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz