Przepis na polędwiczkę wieprzową
Mięsko glazurowane
60 dag polędwiczki wieprzowej
1 puszka ananasa w zalewie
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżeczka mielonego imbiru
mielona papryka
1 łyżeczka cukru pudru
sok z cytryny
2 łyżki mąki kukurydzianej
sól
Mięsko nacieramy sokiem z cytryny i odrobiną soli. Zawijamy w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Szykujemy glazurkę 1/3 szklanki zlewy z ananasa, musztardę, imbir, łyżkę soku z cytryny cukier i mąkę dobrze wymieszać i mieszając zagotować na małym ogniu. Odstawiamy na 10 minut. Mięsko ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować połową glazury i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni C na 20 minut. Następnie obrócić, posmarować resztą glazurki i piec kolejne 20 - 25 minut. Po upieczeniu odstawić na 5 minut a następnie pokroić na porcje.
Podawać najlepiej z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami albo ryżem ugotowanym na sypko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz