Ciasto które upiekłam, na parapetówkę w kameralnym gronie :)
CHAŁWOWIEC
biszkopt
6 jajek
1 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki
3 budynie czekoladowe bez cukru
masa :
2 budynie waniliowe bez cukru
kostka masła lub margaryny
3 szkl. mleka
30 dag chałwy waniliowej
Białka ubijamy na pianę, stopniowo dodajemy sukier wymieszany z cukrem
waniliowym
a następnie zółtka
Mąkę, budynie i proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do masy
Pieczemy 40 min. w temp. 160 stopni
upieczone ciasto kroimy na dwie czesci
Budynie gotujemy na mleku
Masło ucieramy
dodając po trochu przestudzony budyń
a na koniec pokruszoną chałwę
Masę mieszamy. Placek przekładamy masą
wierch rownież
i na noc do lodówki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz