niedziela, 13 grudnia 2015

Chałwowiec

 Ciasto które upiekłam, na parapetówkę w kameralnym gronie :) 


CHAŁWOWIEC




biszkopt
6 jajek
1 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki
3 budynie czekoladowe bez cukru
masa :
2 budynie waniliowe bez cukru
kostka masła lub margaryny
3 szkl. mleka
30 dag chałwy waniliowej


Białka ubijamy na pianę, stopniowo dodajemy sukier wymieszany z cukrem waniliowym
a następnie zółtka
Mąkę, budynie i proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do masy
Pieczemy 40 min. w temp. 160 stopni
upieczone ciasto kroimy na dwie czesci
Budynie gotujemy na mleku
Masło ucieramy
dodając po trochu przestudzony budyń
a na koniec pokruszoną chałwę
Masę mieszamy. Placek przekładamy masą
wierch rownież

i na noc do lodówki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz