wtorek, 22 grudnia 2015

Muffiny piernikowe z powidłami śliwkowymi

Muffiny piernikowe z powidłami



Składniki na 12 szt:
1 i 1/2 szkl. mąki
1  łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szkl. cukru
2,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
2 łyżki kakao
2 jajka
250 ml mleka
1/2 szkl. oleju
słoiczek powideł śliwkowych

opcjonalnie
rodzynki, orzechy
cukier puder do posypania

W jednej misce mieszamy wszystkie mokre składniki tj. mleko, olej, jajka, w drugiej misce wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika. Suche składniki dodajemy do mokrych mieszamy do połączenia się składników. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i do każdej papilotki nakładamy ciasto do 1/2 wysokości na to nakładamy powidła ( ja od siebie dodałam orzechy i rodzynki) i przykrywamy kolejną porcją ciasta. pieczemy ok. 20 minut w temp. 190 stopni. Studzimy w foremce przez ok. 10 minut i przekładamy je na kratkę posypujemy cukrem pudrem....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz