wtorek, 22 grudnia 2015

Keks świąteczny

Keks świąteczny

Te święta będą dla mnie wyjątkowe, nie dość że spędzę je z dala od rodziny, to będą to pierwsze święta gdzie wraz z partnerem będziemy tworzyli naszą wspólną tradycję świąteczną :-). Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić świąt bez keksa :)



25 dag mąki pszennej
25 dag cukru
5 jajek
25 dag mała bądź margaryny
1 1/2 szkl. bakalii
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka ucieram z cukrem i margaryną na jednolitą masę, dodać ubitą pianę z białek, lekko mieszać. Bakalie ( rodzynki, skórka pomarańczowa ) zalać gotującą się wodą na 25 minut aż napęcznieją, następnie odsączyć je. Orzechy  i migdały posiekać. Owoce odsączyć z syropu delikatnie przepłukać wodą. Owoce i bakalie wymieszać  z mąką i proszkiem do pieczenia i połączyć z utartymi żółtkami. Ciasto przełożyć do  formy wyłożonej natłuszczonym i obsypanym bułką tartą papierem. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec w temp. 180 stopni C przez ok. 40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz