środa, 23 grudnia 2015

Ryba po grecku mojej mamy

Ryba po grecku

W moim rodzinnym domu rybę po grecku szykuje się z kompletem warzyw....




1 kg świeżego fileta z ryby
0,5 kg marchewki
1 kg cebuli
1 pietruszka
1/2 selera
1 mały por
koncentrat pomidorowy 200g

Rybę myjemy osuszamy na papierowym ręczniku przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, odstawiamy do lodówki.
Marchewkę, pietruszkę, seler tarkujemy na dużych oczkach tarki, cebulę obieramy, kroimy w pół plasterki, pora również w pół plasterki. W garnku rozgrzewamy olej wrzucamy wszystkie warzywa przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy do miękkości, na końcu dodajemy mały słoiczek koncentratu pomidorowego, jeżeli warzywa są za kwaśne ( koncentrat pomidorowy) dodać odrobinę cukru.
Rybę obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej smażymy na złoto.

Na dno miski dajemy warzywa, na to rybę i warzywa, i robimy przekładankę do wyczerpania składników ale wierzchnią warstwą powinny być warzywa :)

Doskonała na zimno jak i na ciepło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz