czwartek, 25 września 2014

Babka Jogurtowa

Pierwszym moim przepisem dla Was będzie babka jogurtowa, upiekłam ją kilka lat temu ot tak na spróbowanie i pojawia się na moim stole dość często.

Babka Jogurtowa

Składniki


250 ml jogurtu naturalnego


250 g mąki

7 dag masła

3 jajka

150 g cukru pudru

1 cytryna

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do dekoracji:1 łyżka cukru pudru
  • Sposób przygotowania

    1.
    Masło roztopić w rondelku na małym ogniu. Wymieszać jogurt z jajkami, dodać przesiany cukier puder Zetrzeć na tarce 1 łyżkę skórki z cytryny i dodać do masy. Wlać do masy roztopione i wystudzone masło, dokładnie wymieszać. Stopniowo wsypywać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Wyrobić gładkie ciasto. Wlać ciasto do formy i piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C. babkę pozostawić do ostygnięcia, wyjąć. Posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz