Pierwszym moim przepisem dla Was będzie babka jogurtowa, upiekłam ją kilka lat temu ot tak na spróbowanie i pojawia się na moim stole dość często.
Babka Jogurtowa
Składniki 250 ml jogurtu naturalnego 250 g mąki 7 dag masła 3 jajka 150 g cukru pudru 1 cytryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia Do dekoracji:1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania
1.
Masło roztopić w rondelku na małym ogniu. Wymieszać jogurt z jajkami, dodać przesiany cukier puder Zetrzeć na tarce 1 łyżkę skórki z cytryny i dodać do masy. Wlać do masy roztopione i wystudzone masło, dokładnie wymieszać. Stopniowo wsypywać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Wyrobić gładkie ciasto. Wlać ciasto do formy i piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C. babkę pozostawić do ostygnięcia, wyjąć. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz