Ciasto z jabłkami i cukinią
Składniki:
·
3 jajka
·
1 i 1/3 szklanki cukru (1 szkl. = 250 ml)
·
2 szkl. mąki pszennej
·
2 łyżki kakao
·
2 łyżki cynamonu
·
1 łyżeczka sody oczyszczonej
·
2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach (2 małe cukinie lub pół
„olbrzymki”)
·
3 średnej wielkości jabłka – obrane i pokrojone w drobna kostkę
·
1/2 szkl. oleju
ok 200 g nutelli
Przygotować formę wymiarach 23 x 23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka zmiksować na puszystę pianę, dodać cukier i ubić na puszystą masę, dodać resztę składników oprócz cukinii i jabłek, dokładnie ze sobą połączyć za pomocą miksera. Na koniec dodać jabłka, cukinię i miksować jeszcze chwileczkę - tylko do połączenia się składników. Wylać delikatnie ciasto na wyłożoną papierem formę o wymiarach 23 x 23 cm.
Piec w 180oC przez około 45-50 minut.
Po ostygnięciu posmarować wierch ciasta nutellą (tak grubo jak lubicie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz