niedziela, 28 września 2014

Jesienne ciasto z jabłkami i cukinią

Przedstawię wam ciasto które można zarówno podać podczas imprezy rodzinnej i nie tylko....


Ciasto z jabłkami i cukinią 





Składniki:


·         3 jajka
·         1 i 1/3 szklanki cukru  (1 szkl. = 250 ml)
·         2 szkl. mąki pszennej
·         2 łyżki kakao
·         2 łyżki cynamonu
·         1 łyżeczka sody oczyszczonej
·         2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach (2 małe cukinie lub pół „olbrzymki”)
·         3 średnej wielkości jabłka – obrane i pokrojone w drobna kostkę
·         1/2 szkl. oleju
ok 200 g nutelli


Przygotować formę wymiarach 23 x 23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka zmiksować na puszystę pianę,  dodać cukier i ubić na puszystą masę, dodać resztę składników oprócz cukinii i jabłek, dokładnie ze sobą połączyć za pomocą miksera. Na koniec dodać jabłka, cukinię i miksować jeszcze chwileczkę - tylko do połączenia się składników. Wylać delikatnie ciasto na wyłożoną papierem formę o wymiarach 23 x 23 cm.
Piec w 180oC przez około 45-50 minut.
Po ostygnięciu posmarować wierch ciasta nutellą (tak grubo jak lubicie).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz